Systemisch werken, wat is dat nu eigenlijk?

Systemisch werken is een nieuwe vorm aan de stam van relevante interventietechnieken voor een ieder die meer inzicht over en in zichzelf wil ontwikkelen.

De kracht van het systemisch werken is dat je in korte tijd een scherp beeld krijgt van wat er op systemisch niveau aan de hand is in je werk, privéleven, loopbaan en organisatie. Je krijgt in het bijzonder inzicht in wat er met name nodig is om een verandering/ontwikkeling voor jezelf op gang te brengen. De systemische opstellingen ondersteunen je in dit proces.

Allemaal zijn we verbonden met een systeem, waarvan ons familiesysteem de belangrijkste is. Systemisch werken kan op een diep niveau inzicht geven in verborgen belemmeringen .Op het gebied van  zich herhalende patronen binnen diverse situaties, relaties, werk, maar ook innerlijke conflicten, keuzedilemma’s, gevoelens  van stagnatie en gevoelens van afhankelijkheid. En/of bij een grote mate van onafhankelijkheid ,waarbij het moeilijk is om je werkelijk te verbinden met een ander, wat mogelijk ook problemen kan geven.

Binnenin een familiesysteem heeft elk lid een eigen plek. Ieder mens heeft recht op deze plek. Wanneer er verstoringen zijn ontstaan door traumatische gebeurtenissen of vroeg overlijden van een gezinslid, miskramen, ouders die onvoldoende de rol van ouder hebben kunnen dragen of innemen, kan het zijn dat een lid van een familie(systeem) een andere plek gaat innemen om zo het familiesysteem in balans te houden. Dit kan betekenen dat een kind de plek van vader of moeder inneemt .Het kan dan voorkomen dat het kind dan gaat zorgen voor de ouder ipv andersom dat de ouder voor het kind zorgt.

Dit noemen we verstrikkingen. Verstrikkingen kunnen invloed hebben op het huidige leven. “ik wil zo graag vooruit maar het is net of ik niet verder kom”. Je hebt het gevoel dat je iedere keer weer tegen hetzelfde aanloopt. Via systemisch werken kun je deze verstrikkingen zichtbaar maken en met het verkregen inzicht wordt het mogelijk om een andere beweging te maken in het leven en  te kiezen.

Wil je meer informatie over wat systemisch werken voor je kan betekenen, dan kan je contact opnemen. Op de contactpagina staan mijn gegevens.